
سازمان بهداشت جهانی، تعریفی مشخص و بین المللی برای مهارت های دهگانه زندگی در نظر گرفته است.
این مهارت ها در چهارچوب مشخص و با سرفصل های مصوب بین المللی، آموزش داده می شوند
مهارت خودآگاهي Self-awareness skills
خودآگاهی یا خودشناسی اولین و مهم ترین مهارت است. این مهارت پایه و زیربنای یادگیری تمام مهارت ها و همچنین داشتن یک زندگی با کیفیت می باشد. انسان با شناخت صحیح از خود در بسیاری از مواقع بحرانی قادر به کنترل هیجانات منفی خود و در نتیجه تصمیم گیری های صحیح و منطقی می باشد.
مهارت همدلي Empathy skills
انسان موجودی اجتماعی است. دنیای امروز نیز ایجاب می کند که انسان ها با یکدیگر در تعامل باشند. این تعامل در عین داشتن مزایا، معایبی نیز به دنبال دارد. انسان ها در عین با هم بودن، دچار مسئله و اختلاف با هم می شوند.
مهارت روابط بين فردي Interpersonal skills
امروزه برای موفقیت در بسیاری از امور نیازمند کار گروهی هستیم. باید یاد بگیریم که چگونه گروه تشکیل دهیم. چه رفتاری در گروه داشته باشیم و چگونه مرز خود را حفظ کنیم. مهارت های بین فردی در این زمینه به ما کمک می کنند.
مهارت ارتباط مؤثر Effective communication skills
داشتن مهارت های ارتباطی به استحکام هر چه بیشتر روابط کمک می کند. مهارت های ارتباطی در انواع موقعیت های اجتماعی به فرد کمک می کنند تا بهترین عملکرد را داشته باشد. با کسب این مهارت، افراد میآموزند برای درک بهتر دیگران، به شیوهای درست، به صحبتهای آنها گوش دهند. همچنین، نیازها و احساسات خودشان را با دیگران در میان بگذارد.
مهارت مقابله با استرس Stress coping skills
استرس بخش جدایی ناپذیر دنیای امروزی است. در کنار همه تجهیزاتی که برای زندگی امروزه در اختیار داریم، ضرورت استفاده از تکنیک های کنترل استرس انکار ناپذیر است. استرس بیش از حد تاثیرات مخربی بر کیفیت زندگی و سلامت بدن دارد. تکنیک کنترل استرس به آرامش بیشتر ما و سلامتی جسممان کمک می کند
مهارت مدیریت بر هیجان Excitement management skills
همه ما در طول عمر خود، هیجانات منفی (غم، خشم، ترس و …) را تجربه کرده ایم. هیجانات منفی چندان خوشایند نیستند، ولی وجود دارند. داشتن مهارت مقابله با آنها به افزایش کیفیت زندگی کمک می کند.
مهارت حل مسئله Problem solving skills
دنیای امروز، پر از مساله و چالش است. مهارت حل مسئله به ما می آموزد که می شود به مشکلات، به چشم یک فرصت نگاه کرد. به ما می آموزد که چگونه به دنبال حل مساله باشیم. مهارت حل مسئله یعنی: تشخیص مشکلات، علل آنها و ارزیابی دقیق آنها.
مهارت تصميم گيري Decision making skills
همه ما همواره در معرض تصمیم گیری های مهم هستیم. اگر بتوانیم تحلیل دقیقی از موقعیت ها داشته باشیم و از ویژگی های خود به خوبی آگاهی داشته باشیم، می توانیم تصمیم های مناسبی در طول زندگی خود بگیریم.
مهارت تفكر خلاق Creative thinking skills
مهارت تفکر خلاق، همان قدرت کشف، نوآوری و خلق ایدهای جدید است تا در موارد گوناگون بتوانیم راهی جدید و موثر بیابیم. با آموختن تفکر خلاق، هنگام مواجهه با مشکلات و دشواریها احساسات منفی را به احساسات مثبت تبدیل میکنیم.
مهارت تفكر نقادانه Critical thinking skills
همه ما امروزه در معرض انواع اطلاعات قرار داریم. اطلاعاتی که خیلی از آنها نادرست هستند. داشتن تفکر نقادانه به ما کمک می کند که بتوانیم اطلاعات درست را تشخیص دهیم و بهترین راه ممکن را انتخاب کنیم. مهارت تفکر نقادانه موجب میشود هرچیزی را به سادگی قبول یا رد نکنیم و پیش از آن، موضوع مورد نظر را به خوبی مورد بررسی قرار دهیم.
منبع:
World Health Organization: WHO